Baby-Boomerkvinnorna

4. Vuxenutveckling

SÖKA TRYGGHET, BRYTA UPP, OMFAMNA

Innan vi börjar bygga upp de tre bilderna av Baby-Boomerkvinnorna ska vi säga något lite mer om vuxenutveckling. Idén att vi utvecklas efter vi fyllt 25 år är trots allt ännu ganska ny. Många marknadsförare lever i övertygelsen att vi är färdiga vid 25 års ålder. När vi är 25 har vi tillägnat oss värderingar och en syn på livet som i allt väsentligt består resten av livet menar de (det är bla därför samma marknadsförare tycker att de yngre målgrupperna är de avgjort viktigaste. ”Vinner vi dem vid 20-25 års åldern har vi vunnit dem för mycket lång tid.”) Teorierna om att vi faktiskt fortsätter att utvecklas som vuxna människor efter 25 år utvecklades först på 1960-talet. 

 

Teorin om vuxenutveckling beskriver en utveckling i sju steg, sju olika balanspunkter i vuxenutvecklingen. Här nöjer vi oss med tre faser – ”söka trygghet”, ”bryta upp” och ”omfamna”, se figur 1.
(den som vill läsa mer om vuxenutveckling kan gå till http://2rodj.wordpress.com/3-bilden-av-medarbetarna/)
De personer vi valt för att illustrera de tre olika faserna är valda utifrån mediabilden av personerna. Vi vet alltså inte om Lotta Engberg befinner sig i fasen ”söka trygghet” (vi hade kunnat veta det, det finns etablerade tester för att mäta var enskilda personer befinner sig i vuxenutvecklingen), vi vet inte heller om Lisa Marklund befinner sig i ”bryta upp” eller om Margot Wahlström befinner sig i ”omfamna”. Detsamma gäller för Lill-Babs, Amelia Adamo och Lill Lindfors i figuren nedan. Vi har valt personer efter hur vi känner dem genom media.

 

Baby-Boomers beskrivs som en generation som i hög grad bröt mot sina föräldrars värderingar och livsstil. De som sökte trygghet sökte i första hand tryggheten hos sina generationskamrater, i olika politiska grupperingar och sociala rörelser. De som så småningom bröt upp, bröt inte bara upp från sina föräldrar de bröt också upp från uppbrottet. De ifrågasatte sina egna auktoriteter. De ifrågasatte sin egen grupp-livsstil och skapade en identitet skild från gruppen, skild från den trygghet de skapade som unga vuxna. De Baby-Boomers som omfamnar hela sin person har tagit avstånd från sina föräldrarna, funnit en trygghet hos sina jämnåriga vänner, utvecklat en individuell identitet och slutligen nått en fas då de inte längre behöver markera självständighet i förhållande till föräldrarna eller till gruppen. De som omfamnar följer sin egen längtan, hur den än ser ut.

  

 

Fördelningen mellan hur många Baby-Boomerkvinnor som befinner sig i de olika faserna är en uppskattning hämtad från Håkan Anderssons forskning om arbetslivet i Sverige, se figur 2.

 

Våra uppskattningar om hur många män som befinner sig i de olika faserna är en gissning grundad på vad litteraturen säger om skillnaden mellan män och kvinnors utveckling de senaste decennierna, se citat nedan. Vi vet lika lite om de män vi valt som representanter för de olika faserna som vi vet om kvinnorna. Vi har alltså ingen aning om Lars Lagerbäck faktiskt befinner sig i fasen ”söka trygghet”, om ”Ernst Kirchsteiger faktiskt är i ”bryta upp” eller om Benny Andersson faktiskt är i ”omfamna”. Vi har valt dem utifrån hur vi möter dem i tv, radio och tidningar, precis på samma sätt som vi gjorde med kvinnorna.

 

(Women of the Baby-Boom generation may have developed confidence over their life course to a level that younger women reach much earlier. In contrast, Baby-Boom men – raised to normative gender demands for early adult masculinity – may experience middle age as providing some release from demands for the performance of male authority or some decline in status and authority. Indeed, Twenge found fewer differences between Baby-Boom men and later cohorts´ masculinity, and none in their femininity or assertiveness.”)

(Källa: The Baby Boomers Grow Up, S. Krauss Whitbourne, 2006) 

 

 

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: