Baby-Boomerkvinnorna

september 10, 2008

Dina pengar kan hjälpa afrikansk tillväxt

Filed under: köpprocess,konsumtion — hansrodj @ 9:53 f m
Tags:

Nu finns ett sätt för privatpersoner att investera direkt i afrikansk tillväxt genom mikrokrediter. En ny plattform kopplar ihop afrikanska entreprenörer med investerare direkt på nätet.

 

 

– Vi skapar möjligheter för små verksamheter i Afrika att få ett rimligt lån så att de ska kunna expandera. På så sätt skapas fler arbetstillfällen och vi kan bidra till lokal ekonomisk utveckling, säger Bahare Haghshenas.

Hon är engagerad och ivrig när hon förklarar. Hon är uppvuxen i Sverige men har valt att bosätta sig i Köpenhamn för att kunna arbeta med företaget MYC4. Affärsidén är enkel. Privatpersoner ska kunna investera sina pengar direkt i en afrikansk företagares verksamhet.
– Låntagaren betalar tillbaka på lånet varje månad. Dessutom betalar de ränta. På så sätt kan verksamheten expandera. Du som privatperson kan göra en investering. Tillsammans bidrar ni båda till att skapa ekonomisk tillväxt, säger Bahare Haghshenas. MYC4 har funnits i ett år. Under den tiden har företaget förmedlat lån på nära 40 miljoner kronor till 2.500 personer.
Pengarna kommer från 7.000 människor i 68 olika länder. Under den tid som företaget funnits har två företag gått i konkurs. MYC4 gör inte jobbet gratis. Bolaget tar 3 procent i provision för varje lån och räknar med att uppnå plusresultat först år 2010. Lånen går inte till de allra fattigaste, utan till entreprenörer som redan har en liten affärsverksamhet eller ett företag och som saknar finansiering.
– De flesta av våra entreprenörer har inte internet eller något bankkonto. Vi har skapat en plattform som är uppbyggd kring ett nätverk av lokala aktörer som granskar dem som vill låna och lokala långivare som hanterar de finansiella transaktionerna, säger Bahare Haghshenas. På MYC4:s hemsida kan de som vill investera se alla företag som är öppna för budgivning, beskrivningar av företagen, den lånesumma som behövs och den maximala ränta som den potentiella låntagaren kan betala. Budgivningen baseras på en auktionsprincip som innebär att ju fler investerare som är intresserade av att investera, des­to bättre villkor får det afrikanska företaget.

Källa: DN Ekonomi 080910

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: