Baby-Boomerkvinnorna

augusti 25, 2008

Den nakna sanningen

Filed under: självbild — hansrodj @ 12:07 e m
Tags: ,

Kvinnor har viktångest, männen drömmer om större muskler, och alla tycker vi allt sämre om våra kroppar. Nio av tio är missnöjda visar Expressens nya undersökning.
– I dag känner tioåringar till botox, plastikkirurgi och konstgjorda bröst, säger Ann Frisén, docent i psykologi.

Undersökningar från hela världen visar att vi blir alltmer missnöjda med våra kroppar. Trenden pekar på att missnöjet växer i takt med skönhetsindustrin som i dag är större än någonsin.

 

”Uppsjö av produkter”
– I dag är det så att om man inte är snygg så har man inte ansträngt sig tillräckligt. Det finns ett väldigt starkt kommersiellt intresse av att vi är missnöjda med våra kroppar för det finns en uppsjö av produkter för att rätta till detta, säger Ann Frisén, docent i psykologi vid Göteborgs universitet som forskar om människors kroppsuppfattning. Expressen har låtit läsarna delta i en undersökning på internet som visar att över 82 procent är missnöjda med någonting på sin kropp. Föga förvånande är vikten en av de vanligast orsakerna till missnöje.
– Hos kvinnor i västvärlden är relationen mellan kroppsuppfattning och vikt linjär. Ju lägre vikt desto nöjdare och det finns ingen undre gräns.

 

Långa tjänar mer
Hos män är längden och musklerna det som flest är missnöjda med enligt Ann Frisén och kroppsidealet för män går så långt att studier har visat att långa män tjänar mer än korta. Men det finns sätt att motverka de negativa tendenserna. Studier visar även att människor som blivit retade som barn oftare ogillar sin kropp som vuxna.
– Därför är det viktigt att inte låta barn retas för utseendet och hjälpa barn och ungdomar att se att idealen är väldigt orealistiska.

 

Källa: Expressen 080824

 

 

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: