Baby-Boomerkvinnorna

augusti 15, 2008

”Sluta åldersnoja Madonna”

Filed under: självbild — hansrodj @ 4:48 e m

I morgon fyller Madonna 50 år. Enligt könskrigsredaktören och housedj:n Elin Alvemark, 28, är Madonna det största kvinnliga geniet genom tiderna. Ingen annan artist har fångat tidsandan lika skickligt. Men Madonna måste sluta vara rädd för att bli gammal. Först då kan hon återfå kontakten med sin genialitet.

/…/När man reser genom låtarna och albumen från 1983- 2005 får man följa berättelsen om en modern och evig kvinnas utveckling genom livet. Like a Virgin (Like a Virgin), Papa Don’t Preach (True Blue), Express Yourself (Like a Prayer), Bad Girl (Erotica), The Power of Goodbye (Ray of Light), Nobody Knows Me (American Life), Get Together (Confessions on a Dancefloor).
Hon är spot on och våra liv går att identifiera i hennes. Jag undrar om Madonna visste vad det skulle innebära att ge upp sitt personliga jag för att bli Madonna i världens kollektiva medvetande. Vad de kraven har inneburit i termer av stenhård paketering och anpassning till massmediala villkor, estetiska popkulturella samförstånd, ekonomi och inte minst könsroller.

I Madonnas senaste video ser jag en kvinna med all världens makt, erfarenhet, kraft, skönhet och potential famla runt som en blek kopia av skönhetsidealet bredvid förvuxna livlösa pipröster i gympaskor, Pharrell Williams och Justin Timberlake. Det är djup tragik och förnedrande för varje kvinna att se. Poängen är att det inte på något plan är mer Madonnas problem än de kvinnor vars roll det är att bryta det mänskliga haveriet. Det är också min roll. För i var och en av oss finns en potentiell Madonna. Jag var klubbdrottning en gång. Det som krävdes av mig då var att tapetsera staden med en affisch där jag var avbildad naken med en kuk. Jag gav vad som krävdes.
Från den del av hjärtat där ansvar gror ställs det ett krav på oss alla. Vi måste väcka vår inre Madonna, för Madonna har blivit sjuk i sin själ. Madonna måste acceptera sin egen dödlighet. Så länge Madonna är rädd för att bli gammal är kontakten med genialiteten bruten. Då förlorar hon sin plats som hjältinna.(Källa: Elin Alvemark, Expressen 080815)

Annonser

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: